Het Tokkenspel

spelregels

spelregels

HET DOEL VAN HET SPEL
Het Tokkenspel speel je in teams van 2 personen. Het doel is om als team als eerste al je pionnen in het thuisvak (de rij met 4 gekleurde stippen) te krijgen.

VOORBEREIDING
Het Tokkenspel wordt in het midden van de tafel gelegd en de pionnen worden op hun plek gezet (de gekleurde vakjes aan de buitenzijde van het bord).
Met 4 personen speel je met 1 spel kaarten (52 stuks) en 2 jokers.
Met 6 personen speel je met 1 ½ spel kaarten (78 stuks) en 3 jokers. Neem hiervoor alle rode of zwarte kaarten en 1 joker uit het extra spel. Je bepaalt vooraf wie er begint met delen. De speler naast de deler (met de klok mee) begint.

VERLOOP VAN HET SPEL
Tokken speel je met 4 of 6 personen (in teams van 2 personen).
Er wordt in drie rondes gedeeld in de volgorde
– 1e ronde 5 kaarten
– 2e ronde 4 kaarten
– 3e ronde 4 kaarten.
Er blijven 2 (4-persoons) of 3 kaarten (6-persoons) over. Als er een joker gespeeld wordt krijgt die speler één van de extra kaarten. Als de joker niet gespeeld kan worden blijft de kaart dus echt over.
Nadat de kaarten bij het begin van een ronde zijn gedeeld, ruilen de spelers van een team één kaart met elkaar. Deze kaart kun je uit een van de kaarten kiezen die gedeeld zijn (zodat je je maat kunt helpen) en wordt gesloten (op zijn kop) gegeven.

PUNTEN OP HET BORD
Thuishonk
De beginpositie bij het Tokken is het thuishonk (gekleurde losse stip). Indien je pion op het thuishonk staat dan mogen andere spelers hier niet langs, mogen deze pion niet slaan of ruilen met een boer. Ook met een 5 mag deze pion niet gespeeld worden. De pion op zijn thuishonk (ook al is deze een keer verplaatst geweest) is altijd veilig en blokkeert iedereen. Je thuishonk is ook voor jezelf een blokkade, na een volledig rondje lopen mag je zelf je thuishonk NIET voorbij om nog een rondje te lopen.

Zwarte stip
Als je op de zwarte stip komt (ook met vier achteruit) dan ga je vooruit door naar de volgende zwarte stip op het bord. Hiermee mag je dus wel voorbij een geblokkeerd thuishonk.

Tokkenspel spelregels

4 of 6 personen

Tokkenspel spelregels

2 personen

het tokkenspel

veelgestelde vragen

Toernooi ticket

Mag je de 5 voorbij het thuishonk zetten?

De 5 mag je gebruiken om een pion van de tegenstander vooruit te zetten. Deze mag ook gebruikt worden om de tegenstander voorbij zijn honk te zetten, mits deze niet bezet is door een pion van de betreffende kleur. Dan blokkeert deze alles. 

Moet je de 5 spelen bij een bezet thuishonk?

Als het thuishonk bezet is en dus iedereen blokkeert en je moet de 5 spelen (alle andere kaarten zijn op), dan zul je de pion van de tegenstander ‘binnen’ moeten zetten. 

Toernooi ticket

Mag of moet je de 7 over 4 pionnen verdelen?

De 7 mag je over maximaal 4 pionnen verdelen, maar dit hoeft niet. Je mag met de 7 ook 1 pion zeven stappen vooruit zetten. De 7 geldt bij iedere verdeling als stappen vooruit, dus als je 4 overhoudt dan geldt dit niet als stappen achteruit. 

Mag ik de 7 ook gebruiken met de pion van mijn maat?

Indien je de 7 speelt en je zet bijvoorbeeld je laatste pion met 2 stappen binnen, dan mag je de resterende 5 stappen verdelen over de pion(nen) van je maat.

Toernooi ticket

Moet ik de extra kaart na de joker apart houden?

Nee dit hoeft niet. Je mag de extra kaart die je ontvangt na het spelen van de joker gewoon in de hand houden. 

Moet ik de extra kaart na de joker meteen spelen?

De extra kaart die je ontvangt na het spelen van de joker mag je spelen als je weer aan de beurt bent, dus niet meteen. Je mag een kaart aan het eind van de ronde bewaren tot de laatste ronde waarin gedeeld wordt. In deze laatste ronde moet je de extra kaart spelen.  

Mag ik de extra kaart bewaren als ik niet kan?

Indien je niet meer kunt moet je alle kaarten weggooien, dus ook de extra kaart die je na de joker hebt ontvangen. 

Toernooi ticket

Als je op de zwarte stip komt moet je dan door?

Ja als je op de zwarte stip komt moet je inderdaad door naar de volgende. Ook als je met een boer op de zwarte stip komt, dan moet je naar de volgende zwarte stip.

Als ik met een 4 op de zwarte stip kom ga ik dan achteruit?

Nee, als je op de zwarte stip komt ga je altijd vooruit naar de volgende zwarte stip. 

contact

Stuur ons een berichtje en we nemen op korte termijn contact met je op.